Yağlı karaciğer kanamalı sendromu (FLHS) ilk kez 1950’lerde çeşitli derecelerde kanama ile ilişkili olarak üretken tavukların karaciğerinde aşırı yağ olarak tanımlanmıştır.
-Yağlı karaciğer,
-karın boşluğunda yağ birikimi ve
-yumurta veriminde düşme ile karakterize bir hastalıktır.
-Yumurta tavuklarında yumurtaların küçülmesine ve
-birkaç gün içerisinde de yumurta veriminin %45 düşmesine ve
-sonrasında ölümlere neden olmaktadır.
Tavuklarda, özellikle kafeste yetiştirilen ve aşırı kaloriler, mikotoksinler, yetersizlik ve stres gibi karmaşık bir dizi sebeple ortaya çıkan bir durumdur.
Kanatlıların yüksek enerjili yemlerle beslenmesiyle ilişkili bu rahatsızlık en sık yaz dönemi boyunca görülür.
Sendromun ilk belirtisi sürüde ölümlerde artış görülmesidir, full üretimde olan kanatlılar soluk başlı bir şekilde ölü olarak bulunulurlar. Genelde ölüm oranı %5 e ulaşmaz. Yumurta üretiminde ani bir düşüş gözlenir. Tavuklar geniş renksiz bir ibik ve gerdanla beraber, aşırı kilolu olabilir. Ölü hayvanlarda karaciğerden kaynaklanan karın bölgesinde geniş bir kan birikmesi görülür ve sıklıkla karaciğerin de bir kısmını bu kan kaplar. Karaciğer genellikle genişlemiş, soluk ve parçalanabilir haldedir; parankima içince küçük hematomlarda olabilir. Bu hematomlar yeni ve koyu kırmızı ya da eski ve yeşil-kahverengi olabilir. Eğer aynı sürü hastalık boyunca ya da sonrasında incelenirse, klinik açıdan sağlıklı kanatlılarda da benzer hematomlar görülebilir. Geniş miktarda yağ karın boşluğunda ve iç organların etrafında görülür.Bir çok kanatlı aktif ovaryumlara sahiptir ve sıklıkla ovidukta yumurta vardır.
Mortalite oranı düşüktür, ölüm sebebi daha çok karaciğer yırtılması sonucu şekillenen iç kanamadır.
Kanamalar daha çok yumurtlama sırasında oluşur, tavuk yumurtlayabilmek için ıkınır, zaten büyümüş ve gevrek bir hal almış olan karaciğer de kolayca yırtılır. Yırtıklar büyük kan damarları üzerinde oluşursa, kanamaya bağlı ani ölümler görülür.
Yağlı karaciğer sendromunun tedavisi için bilinen bir yöntem yoktur ancak gelişimi uygulanan dengeli beslenme teknikleri ile engellenebilir.
Karın boşluğunda önemli miktarda yağ tespit edilir.